Pályaválasztási kirándulás

Címkék: Iskolai programok

8. osztályosok lettünk és a pályaválasztás itt liheg a nyakunkban.

Az itt a kérdés! De hol a válasz?

 

8. osztályosok lettünk és a pályaválasztás itt liheg a nyakunkban. Tavaly még biztosak voltunk abban mit is akarunk, de ahogy fogy az idő egyre több a kétség!!! Vajon jól választok? Biztosan ezt akarom? Mi van, ha rosszul döntök??? Az elmúlt hetekben ezekre a kérdésekre kerestük a választ. Az osztályfőnökünk és Kriszti néni segítségével tanulmányi kirándulásokon tájékozódtunk a lehetőségekről. Néhányan úgy érezzük már eldöntöttük és van, aki még gondolkodik. Íme, egy kis ízelítő a MI útkeresésünkből!!!

Falk Norbert 8. osztály

Pályaválasztási kirándulás

 

Iskolánk 7-8.osztályos tanulói részt vettek 2016. október 14-én, pénteken Kaposváron , a Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakképző Iskolában  megrendezésre került PÁLYAVÁLASZTÁSI  KIÁLLÍTÁSON.

Nagyon nehéz és fontos döntés előtt állunk. El kell döntenünk, hogy milyen szakmát válasszunk. Ezért vártuk nagyon ezt a napot.

Az iskola autóbuszával utaztunk Kaposvárra./ Külön köszönet ezért iskolánk főigazgatójának, Éva néninek /.

Az helyszínen pavilonokat állítottak fel, melyekben különböző iskolák mutatkoztak be. Mindenhol voltak tájékoztató szórólapok, az iskolák képviselői minden felmerült kérdésünkre igyekeztek válaszolni és a legtöbb helyen ízelítőt is kaptunk az adott iskolában tanított szakmákról. Kipróbálhattuk az asztalos szerszámokat, díszíthettünk süteményeket, csokoládét, festhettünk mennyezet és fali díszeket, sőt még a vérvétel folyamatával is megismerkedhettünk.

Nagyon érdekes volt, sok hasznos információt kaptunk és néhányan közülünk el is döntötték hova szeretnének menni.

A nap végén még végigsétáltunk Kaposvár sétálóutcáján, ahol megnéztük azt a tankot, melyet az 1956-os Forradalom emlékére állítottak ki. Néhányan fel is másztunk rá és fényképeket is készítettünk.

Úgy érezzük nagyon hasznos volt ez a kirándulás és a magunkkal hozott élmények, tájékoztató anyagok segítenek jó döntéseket hozni.

 

 

Falk Mihály   8.o.

 

SZŐCSÉNYBEN JÁRTUNK

 

 

A Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, Somogyzsitfa, Ady u.8., 2016. október 27-én PÁLYAVÁLASZTÁSI SZAKMAI NAPOT rendezett, melyen mi is részt vettünk.

Az iskola reggel autóbuszt küldött értünk és délután haza is hoztak minket, így nem kellett azon aggódni el tudunk-e menni. / Köszönet a szervezőknek!!! / Nagyon kedvesen fogadtak minket. Az ebédlőben gyülekeztünk, itt volt a megnyitó. Az igazgató helyettes néni mindent elmondott, amit az iskoláról tudni kell, majd válaszolt a kérdésekre is. Megtudtuk, hogy erdészeti szakmunkás; kertész; dísznövénykertész; virágkötő és virágkereskedő; mezőgazdasági gépész; kistermelői élelmiszer előállító, falusi vendéglátó; erdésztechnikus; vadgazdálkodási technikus; erdészeti gépésztechnikus; mezőgazdasági gépésztechnikus szakmákat tanulhatunk itt.

Az intézmény bemutatkozása után minden látogató csoport kapott egy kísérőt, akivel a külső helyszíneken lévő szakmai gyakorlati bemutatókat nézhettük meg. Jártunk a kertészetben, a virágkötő műhelyben, megnéztük a mezőgazdasági gépeket, láttuk a különböző favágási technikákat, a fűrészek szakszerű használatát. Végigsétáltunk az állatparkon, majd megnéztük a kiállító termeket, ahol meg is érinthettük a tárgyakat. Az utolsó helyszín egy csodásan berendezett erdészeti terem volt, ahol az erdőgazdálkodásról és a környezetvédelemről hallgattunk egy érdekes előadást.

Nagyon tetszett az iskola, igazán jó éreztük magunkat és sok hasznos információhoz jutottunk.

 

Bogdán János és Molnár Alex 8. osztályos tanuló

 

LÁTOGATÁS A MUNKAÜGYI HIVATALBAN

 

A Marcali Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya (Marcali, Posta köz 1), a 2016. évi pályaválasztási rendezvénysorozata első állomására hívott meg minket. A rendezvény segítséget, információt adott a továbbtanuláshoz, a pályaválasztáshoz.

A program 2016. november 16-án, szerdán, délután volt.

Ebéd után elsétáltunk a kormányhivatalba, ahol egy nagyon kedves néni fogadott minket. Körbevezetett az épületben és megmutatta hol, milyen ügyet lehet intézni, elmondta milyen okmányokra van szükség.

Ezután a nemzeti pályaorientációs portállal kapcsolatos információk bemutatása következett. Ha valamit nem értettünk nagyon türelmesen elmagyarázta, a legfontosabb dolgokat többször is megismételte.

A tájékoztatót egy kvízjáték követte, amiben megmutathattuk mennyire figyeltünk, és mit sikerült megjegyeznünk. Nagyon jó volt a verseny és megdicsértek minket milyen ügyesek voltunk. Jutalmul a jó munkáért mindenki kapott egy ajándékcsomagot. Én kaptam egy 2017-es naptárt,  egy illatos tollat, egy szöveg kiemelőt, igazolványtartót és még egy tolltartót is, amit eltettem jövőre, jó lesz majd az új suliban ahol továbbtanulok.

Ezután mindannyian kitölthettünk egy pályaválasztási tesztet.

Az enyémben volt olyan kérdés is, ami nagyon tetszett. Volt benne olyan, hogy mit csinálnák, segítenék-e másokon, vagy csak magamra gondolok.  Én úgy gondoltam jobb másokon segíteni. A végén adott egy javaslatot, hogy milyen munkákra vagyok képes, mit javasolnak, ezt lefénymásoltam magamnak. Közben a lányok is töltöttek ki teszteket, ők is nagyon örültek, hogy kipróbálhatják ezt. A néni mindenben segített, ha elakadtunk.

Megnéztük az álláshirdetéseket és azt is, milyen végzettségre van szükség. Milyen munkákra keresnek embereket Marcaliban, mi kell ahhoz, hogy egy munkahelyen alkalmazzanak. Megtudtuk, hogy mit kaphat az, aki jár suliba és el is végzi, de nem talál munkát, és az, aki nem jár.

Köszönjük szépen, hogy meghívtak minket és nagyon - nagyon jól éreztük magunkat. Nagyon sokat tudtunk meg a munkaügyről, megismerkedtünk a hivatallal, hasznos tanácsokat kaptunk. Jó kis nap volt ez!

Orsós Szabolcs 8. osztály

A MARCALI SZAKISKOLA

A Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 2016. november 18-án tartotta pályaválasztási nyílt napját.

Megbeszéltük az osztállyal és a tanárainkkal, hogy elmegyünk, megnézzük és meghallgatjuk a tájékoztatót. Néhányan közülünk úgy gondolják, itt szeretnének továbbtanulni, de a többieknek is hasznos lehet az iskolalátogatás. Hallottuk, hogy jövőre új szakmákat is lehet tanulni és kíváncsiak voltunk milyen ez a suli belülről.

Regina néni és Kriszta néni kísért el bennünket, ők segítettek tájékozódni. Amikor megérkeztünk a tornaterembe mentünk, ahol már nagyon sokan voltak más iskolákból is. Aztán elkezdődött a program.

Az igazgató bácsi beszédet tartott. Bemutatta az iskoláját, beszélt a tanulható szakmákról, az iskolai életről. Utána a gyakorlati helyek képviselői beszéltek a munkahelyekről, ösztöndíjakról, lehetőségekről, követelményekről. Ezután körülnéztünk a standokon, ahol a különböző szakmák termékeik, eszközeik kiállításával mutatkoztak be.

Később a tanműhelyekbe is ellátogattunk. Voltunk a bőrdíszműveseknél, a női szabóknál, az ipari gépészeknél, a gépi forgácsolóknál. Megnézhettük, megismerhettük az ott folyó munkát. Kipróbálhattuk a varrógépet, a kézi szerszámokat, láthattuk, hogy kell egy forgácsoló gépet kezelni. A János kipróbálta a kézi vasfűrészt, a Misi pedig egy fúrógéppel dolgozott.

Regina nénivel elmentünk, hogy megnézzük, hogyan tanulnak a szakiban és beültünk egy órára. Jó volt, mert láthattunk egy igazi szakis órát és jó volt látni milyen lesz a középiskolában egy szakmai óra. A fiúk Kriszti nénivel egy másik órát látogattak meg.

Reméljük, hogy mi is letesszük a szakmát és megszerezzük azt a végzettséget amit szeretnénk!

Köszönjük szépen a barátságos vendéglátást, a segítséget és, hogy annyi mindent kipróbálhattunk! Nagyon klassz volt, ez volt a legszuperebb suli, amit eddig láttunk, legalábbis, nekünk, lányoknak ez tetszett a legjobban.

 

Bogdán Mónika és Bogdán Judit 8. osztály